Akk’da Sağlık
- Home
- »
- Kampüste Yaşam
- »
- Akk’da Sağlık
Kampüste Yaşam
Bandırma Akk'de Sağlık
Sağlık Tedbirleri
Okulumuzda bir hekim ve hemşire ile hizmet veren sağlık birimi bulunmaktadır. öğrencilerin okul saatleri içinde başlayan şikayetleri olduğunda, ilk muayene ile konulan ön tanı doğrultusunda gerekli önlemler alınır. Devamında da öğrenci uygun uzman hekime veya tedavi merkezlerine yönlendirilir. Bunun yanı sıra; öğrencilerin hastalıklardan korunmaları için gerekli önlemlerin alınması, sağlıklı okul yaşamının sağlanması ve sürdürülmesine yönelik hizmetler (aşılama, gıda ve su numuneleri tahlili, portör muayeneleri, sağlık taramaları ve eğitim seminerleri vb.) yürütülür. Ayrıca beslenme komisyonuna katkıda bulunur.
Revir Uygulamaları
Revir, okul saatleri içerisinde öğrencilerin sağlıklarından sorumludur. Acil durumlar haricinde öğrencilerimiz okul öncesi ve ilkokulda sınıf öğretmenlerinin, ortaokul ve lisede müdür yardımcılarının izniyle okul revirine başvururlar.
Okulda oluşabilecek sağlık sorunları (ateş, ishal, bulaşıcı hastalıklar vb.) durumunda hemşireler velileri bilgilendirir. Okulumuza yeni kayıt yaptıran öğrencilerin velilerinden okulun standart sağlık formunu doldurmaları, bağlı bulundukları aile hekiminden veya sürekli takip ettikleri çocuk doktorundan sağlık raporu ve aşı belgesi getirmeleri istenir. Öğrencinin velileri tarafından gönderilen belgeler dosyalanır. Gerektiğinde öğrencinin sağlık bilgilerine en kısa sürede ulaşılabilmelidir. Sağlık nedenleriyle ders ve aktivitelere katılımını doktorları onaylamayan öğrencilere revir personeli tarafından Sağlık Mazeret Formu doldurularak verilir.
Öğrencimizin alerjisi veya önemli bir hastalığı (diyabet, astım, epilepsi, ameliyat vb.) varsa revirin bilgilendirilmesi beklenir. Kronik hastalığı olan ve sürekli tedaviye ihtiyaç duyan öğrenciler için, hastalıkları ve aldıkları tedaviyle ilgili bilgiler her yarıyıl başında dosyalarında güncellenir. Hastalığın neden olabileceği acil durumlar ve tedavileri ile ilgili olarak velinin bu hayati bilgileri vermeme tercihi de dosyaya not edilir. Veli izin verirse, Okul Doktoru öğrenciyi sürekli takip eden doktorla görüşerek hastalık ve tedavi hakkında bilgi alışverişinde bulunur. Öğrencinin teşhis edilen hastalığıyla ilgili rapor okul revirine gönderilmelidir.
Okulumuz, öğrencilerimizin yaş gruplarına bağlı olarak o akademik yıl için yaptırmaları gereken aşılar ve sağlık taramaları ile ilgili bir duyuru alır. Duyuru, Öğrenci İşleri Ofisi tarafından yazılı olarak velilere bildirilir. Bu mektupta velilerden, öğrencinin söz konusu aşıyı veya sağlık taramasını yaptırıp yaptırmadığına ve okulun aşılama/tarama için izin verip vermediğine dair yazılı bir açıklama yapmaları istenir.
Veliler, çocuklarına gün içerisinde verilmesini istedikleri ilaçları, ilaç kullanım formuyla birlikte, çocuğun adını ve soyadını ilaçlara yazarak revir’e gönderirler. İlaçlar revir hemşireleri tarafından revir defterine kaydedilir ve takip edilir.
Bunun dışında revirimizde görevli hemşireler, öğrencilere sadece okul doktorunun talimatı veya ailenin onayı ile ilaç verebilirler.
Revirde bulundurulması gereken ilaç ve sağlık malzemeleri listesi, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı standartlarına uygun olarak tutulur. Liste revirlerde asılı tutulur. Liste dışında başka ilaç verilmez. Gerekli ilaç ve tıbbi malzeme deposu oluşturulmuştur.
Okulumuzda öğrencilere gönüllü diş hekimi tarafından ağız ve diş sağlığı konusunda bilgi verilmekte ve ağız ve diş sağlığının nasıl korunacağı anlatılmaktadır. Her yıl 21-27 Kasım tarihleri arasında “Ağız ve Diş Sağlığı Haftası”nda sınıflarda öğrencilere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlenmektedir.
Uzun bir dönem boyunca ya da sürekli olarak özel diyet uygulaması zorunlu olan öğrencilerimiz için bu konuda sürekli takibi altında oldukları ilgili branş doktorundan hastalığı ve uygulanması gereken diyet ile ilgili resmi doktor raporu getirilmesi zorunludur. Bu rapora sahip öğrencilerimizin velileri, okul öğrenci işleri tarafından gönderilen dilekçelerden uygun olanını doldurup imzalayarak raporla birlikte okul sağlık birimine iletmesi gerekir. Okul doktorunun tasdiki sonrası raporun içeriğine uygun olarak öğrencinin okul saatleri dahilindeki beslenmesi ailesi tarafından tedarik edilir ve idari birimce uygun görülen ortamda yemesi sağlanır. Okul yemekhanesinden beslenmeye devam etmek isteyen öğrenciler için gıda mühendisinin yardımı ile mevcut menü incelenerek uygun olan gıdalar aile tarafından belirlenir ve öğrenciye bildirilir.
Okulun içme suları damacana su ve arıtmalı sebiller vasıtasıyla hizmete sunulur. Altı ayda bir su sebillerinin bakım ve ozonlama yoluyla dezenfeksiyonu yaptırılır.
Acil Durumlar
Okulumuzda olası bir sağlık acil durumunda hasta/mağdur en yakın tam donanımlı hastaneye en uygun şartlarda ve en hızlı şekilde ulaştırılır.